Spalanie tkanki tłuszczowej – odpowiednia dieta

Spalanie tkanki tłuszczowej to jedno z podstawowych wyzwań, z jakimi pojawiają się na treningach osoby zdecydowane na pracę nad swoją sylwetką. Poza regularnością ćwiczeń aerobowych oraz krążeniowo-oddechowych, które najszybciej pozwolą nam na dostrzeżenie zauważalnych efektów naszej pracy, warto też przy tego typu celach postawić na odpowiednio zbilansowaną dietę, przyczyniająca się do spalania tkanki tłuszczowej. To ze względu na ich skład przyspieszający metabolizm, przy intensywnym treningu wybierajmy więc mądrze produkty, które przyspieszą osiąganie spodziewanych efektów. Takimi produktami są m. in. bogate w kwasy omega 3 owoce morza i ryby, zasilające działanie leptyny – hormonu regulującego uczucie sytości po posiłku. Zamiast tłuszczów tradycyjnych warto wybrać oliwę z oliwek, która dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększają aktywność białka przyspieszającego metabolizm. Podobnie działa picie dużej ilości zielonej herbaty, a na deser zamiast słodyczy – grejpfruty o niskim indeksie glikemicznym i wysokim stężeniu błonnika.

Redaktor marlen.com.pl

Next Post

Dieta bogata w wapń

czw. cze 6 , 2019
Wapń jest jednym z najważniejszych składników mineralnych, które wpływają na zdrowie naszego organizmu. Wpływa szczególnie na odpowiednie wzmocnienie zębów oraz kości. Niedobory tego składnika mogą być więc bardzo niebezpieczne dla zdrowia naszego organizmu. Odczujemy je bardzo szybko, a ich niwelacja może okazać się długim procesem. Warto postawić więc na profilaktykę […]