Spalanie tkanki tłuszczowej to jedno z podstawowych wyzwań, z jakimi pojawiają się na treningach osoby zdecydowane na pracę nad swoją sylwetką. Poza regularnością ćwiczeń aerobowych oraz krążeniowo-oddechowych, które najszybciej pozwolą nam na dostrzeżenie zauważalnych efektów naszej pracy, warto też przy tego typu celach postawić na odpowiednio zbilansowaną dietę, przyczyniająca się do spalania tkanki tłuszczowej. To ze względu na ich skład przyspieszający metabolizm, przy intensywnym treningu wybierajmy więc mądrze produkty, które przyspieszą osiąganie spodziewanych efektów. Takimi produktami są m. in. bogate w kwasy omega 3 owoce morza i ryby, zasilające działanie leptyny – hormonu regulującego uczucie sytości po posiłku. Zamiast tłuszczów tradycyjnych warto wybrać oliwę z oliwek, która dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zwiększają aktywność białka przyspieszającego metabolizm. Podobnie działa picie dużej ilości zielonej herbaty, a na deser zamiast słodyczy – grejpfruty o niskim indeksie glikemicznym i wysokim stężeniu błonnika.
Mogą Cię zainteresować
-
5 lat ago
Dieta dla osób starszych
-
3 lata ago
Dieta na masę
-
5 lat ago
Dieta śródziemnomorska z południa Europy