Dieta często kojarzy się z odchudzaniem, jednak nie należy zawężać tego pojęcia wyłącznie do odchudzania. Dlaczego? Ponieważ dana dieta może pomóc w odchudzaniu, a inna z kolei może prowadzić do przybierania masy. Wszystko jest kwestią komponowania dań. Podstawą każdej diety powinny być odpowiednio zbilansowane posiłki. Jednak jak wybrać dietę aby była ona jak najbardziej przystosowana do organizmu danej osoby? Chyba najłatwiejszym sposobem jest udanie się do dietetyka. On przy pomocy swojej rozległej wiedzy i długoletniego doświadczenia dopasuje odpowiednią dietę. Przy jej komponowaniu należy wspomnieć dietetykowi o wszystkich alergiach żywieniowych, nielubianych produktach, sportach, które się trenuje oraz o pożądanym efekcie. Warto wcześniej wykonać badania krwi, które wykażą ewentualne niedobory witamin czy makroelementów, będzie wtedy wiadomo czy warto przyjmować suplementy. Dietę można również skomponować samemu, jednak należy uprzednio przeczytać kilka książek mówiących o tym jak prawidłowo ją zbilansować. Jest to proces nieco dłuższy, jednak daje dużo satysfakcji, a ponadto można zaoszczędzić na wizytach u dietetyka.
Mogą Cię zainteresować
-
6 lat ago
Jak wygląda dieta paleo w praktyce
-
5 lat ago
Dieta śródziemnomorska z południa Europy
-
5 lat ago
Dieta bogata w wapń
-
5 lat ago
Ścisła dieta czy racjonalne żywienie?