Serwatka jest pozostałością po ścięciu mleka krowiego, mówiąc prościej jest efektem ubocznym produkcji sera. Jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym od lat jednak od pewnego czasu zyskała popularność w postaci proszku, tzw. białka serwatkowego. Mamy trzy rodzaje białka serwatkowego: koncentrat białka serwatkowego (WPC), izolat białka serwatkowego (WPI) i hydrolizat białka serwatkowego (WPH). Różnią się od siebie ceną i poziomem wchłanialności białek. Każde białko serwatkowe zawiera około 80% czystego, łatwo wchłanialnego białka. Spożywanie jest zalecane wszystkim osobom, które uprawiają sport. Białko zawiera aminokwasy, które są niezbędne w organizmie do naprawy mikrouszkodzeń mięśni oraz ogólnej regeneracji po treningu. Proszek jest bardzo łatwy w spożyciu, na rynku dostępne są różne warianty smakowe i zapachowe. Jest to w pełni naturalny produkt. Niektóre białka mogą być spożywane nawet przez osoby z nietolerancją laktozy, np. izolat zawiera jej tylko 0, 5%. Nie poleca się nadmiernego stosowania białka ponieważ może to prowadzić do niestrawności i bólów brzucha.
Mogą Cię zainteresować
-
6 lat ago
Jak wygląda dieta paleo w praktyce
-
6 lat ago
Jaka dieta odpowiednia
-
5 lat ago
Dieta śródziemnomorska z południa Europy
-
4 lata ago
Dieta i prawidłowe odżywianie
-
5 lat ago
Jak wprowadzić dietę na całe życie