Zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej stwarza istotny problem w procesie kształtowania zgrabnej i wysportowanej sylwetki. Osoby z nadwagą często skarżą się, że pomimo regularnych ćwiczeń siłowych nie widać zakładanych efektów. Nic w tym dziwnego, bowiem mięśnie może i powiększają swoją objętość, jednak z powodu tłuszczu są one zupełnie niewidoczne. Aby wyrzeźbić wymarzoną sylwetkę koniecznie należy wprowadzić dualizm w działaniu – odpowiedni plan treningowy plus dieta na redukcję tłuszczu. W jaki sposób należy przygotowywać posiłki aby pomogły one zredukować tkankę tłuszczową? Podstawowe założenie diety na redukcję tłuszczu powinno obejmować tak zwany ujemny indeks kaloryczny – oznacza to że w ciągu dnia należy przyjmować mniej kalorii niż wynika z dziennego zapotrzebowania organizmu – w ten sposób w celu pozyskania energii spalany będzie zmagazynowany tłuszcz. Ponadto warto do jadłospisu włączyć jak najwięcej owoców i warzyw, a unikać potraw tłustych. Można również sięgnąć po specjalistyczne suplementy diety pomagające spalać tłuszcz.
Mogą Cię zainteresować
-
5 lat ago
Wizyta u dietetyka
-
5 lat ago
Dieta na masę 70 kg