Wraz z wiekiem zmniejsza się aktywność fizyczna, zachodzą zmiany w układzie pokarmowym, a także przemiana materii jest zdecydowanie wolniejsza. W organizmie jest mniej wody, a jednocześni zwiększa się tkanka tłuszczowa. W związku z tym należy również zmienić dietę. Dieta osoby starszej musi być lekkostrawna. Należy zrezygnować z potraw zbyt tłustych, smażonych, które długo zalegają w żołądku. Dietetycy zalecają, by mięso było gotowane na parze lub pieczone w folii aluminiowej. Częstotliwość posiłków nie powinna się zmieniać. Nadal trzeba jeść cztery, pięć razy dziennie. Porcje muszą być zdecydowanie mniejsze. Nadmiar soli powoduje problem z ciśnieniem, dlatego sól najlepiej ograniczyć i zastąpić ją np. ziołami, które podnoszą smak i jakość potraw, a także jej atrakcyjność. Dieta osoby starszej powinna być urozmaicona. Jednak nawet ta zbilansowana, nie zawsze zawiera wszystkie potrzebne składniki. Osoby starsze powinny przyjmować więc suplementy diety, dodatkowe witaminy i sole mineralne, ale dopiero po konsultacji z lekarzem.
Mogą Cię zainteresować
-
6 lat ago
Dieta płynna nie dla każdego
-
6 lat ago
Jak wybrać dietetyka?
-
6 lat ago
Jak zbilansować swoja dietę?
-
6 lat ago
Przed pierwszą wizytą u dietetyka
-
5 lat ago
Internetowe poradniki dietetyczne